Jackis-jogg

Friskvård

På den här sidan samlar vi våra friskvårdsaktiviteter som gemensamma joggingturer, cirkelträning och annat hälsorelaterat.

Planerade aktiviteter år 2023

Vilket roligt år vi har framför oss! Det blir balansbollsträning med Camilla Grunditz, K9 biathlonträning hos Bergahundar, barmarksdrag med Emma Hammar, fysträning för äldre hundar, löparskola, cirkelträning, föreläsning om vård i det vilda, föreläsning om fysträning och dog parkour (Amerikanska systemet).

Missa inte Facebooksidan Upp och hoppa-sund med hund som Brukshundklubben driver. Där pågår det regelbundet löparutmaningar. En utmaning pågår under åtta veckor. När den tiden har gått springer man ett en viss distans, rapporterar till Brukshundklubben och belönas med en medalj. Är vi flera i NLKK som deltar kan vi springa tillsammans. Det finns också en Facebooksida som heter Norrtälje lokala kennelklubbs Sund med Hund.

Undrar du något om friskvårdsaktiviteter eller vill bidra, kontakta Jackis (jackis.lannek@nlkk.se).

Balansbollsträning med Camilla Grunditz FULLTECKNAD

I stort sett alla hundar kan träna balansboll! I friskvårdssyfte är det superbra att ha som komplement till annan fysisk aktivitet. Hunden tränar sin balans, koordination, kroppskontroll och inte minst sitt självförtroende. Det är dessutom lätt att träna året runt, eftersom du ju kan träna inomhus.

Under ledning av Camilla Grunditz får du och din hund prova på grunderna i balansbollsträning. Det innebär att du får prova på att jobba med olika typer av “bollar”.

Vi genomför aktiviteten den 26 februari. Det finns plats för åtta ekipage, fyra under förmiddagen och fyra under eftermiddagen. Vi håller till på Norrtälje Hundcenter (Vägbeskrivning finns här: Norrtälje Hundcenter – StarDex Hundkunskap). Aktiviteten är enbart till för våra medlemmar.

Anmäl dig senast den 12 februari till jackis.lannek@nlkk.se . Skriv att det gäller balansboll, ditt namn, hundens namn, gärna hundens ras samt kontaktuppgifter till dig som för hunden. Det kostar 280 kronor per ekipage. Betala först när du fått besked att du kommit med på aktiviteten. Fullbokat!

Om Camilla: Camilla är bland annat certifierad hundfysioterapeut och certifierad balansbollsinstruktör. Camillas brinnande intresse för hundars välmående går inte att ta miste på. Hon driver företaget Grunditz tassar och tar emot hundar för både friskvård och rehabilitering.

K9 Biathlon hos Bergahundar 18 maj 2023- nytt tillfälle planeras till hösten

K9 biathlon är en växande sport där hund och förare springer tillsammans och även tar sig över, under eller genom olika hinder. Det passar alla friska förare och hundar och är jättekul. Det poppar upp allt fler tävlingar i detta också och ofta finns det både tävlingsklasser och motionsklasser. Så varför inte pröva?

Hos Bergahundar utanför Uppsala finns det både en träningsbana och två entusiastiska instruktörer. Vi i NLKK har därför ordnat så att våra medlemmar kan ha en instruktörsledd träning hos dem. Vi behöver vara minst fyra ekipage för att aktiviteten ska bli av och som mest tolv ekipage. Friska förare äldre än tolv år är välkomna. Bergahundar välkomnar hundar från sex månaders ålder, men vi rekommenderar att hunden är färdigvuxen så att du kan pröva alla hinder. Räkna med att aktiviteten tar hela dagen.

Anmäl dig senast den 4 maj till jackis.lannek@nlkk.se . Skriv att det gäller biathlon, ditt namn, hundens namn och ålder, gärna hundens ras samt kontaktuppgifter till dig som för hunden. Det går bra att vara flera per hund, men avgiften är 900 per person. Betala först när du fått besked att du kommit med på aktiviteten.

Grundkurs i barmarksdrag

Under tre kvällar i juni kommer Emma Hammar att lotsa oss genom barmarksdragets grunder. Drag passar alla friska ekipage och är rätt utförd utmärkt friskvård. Sedan är det ju kul också och man kan tävla i barmarksdrag om man vill. Det är därför inte konstigt att vi anordnar en studiecirkel i detta!

Syftet med studiecirkeln är att ge en introduktion till barkmarksdrag. Målet är att de som deltagit blir inspirerade att fortsätta med någon av de grenar som sorterar in under barkmarksdrag.

Teori: Grundkunskap om drag. Genomgång av vilken utrustning man behöver och vad man ska tänka på för att utrustningen ska passa ekipaget. Vad ska man tänka på för att förebygga skador?

Praktik: Utprovning av selar. Dragarbete. Vi kommer att ha med kickbike och cykel, men räkna inte med att du och din hund är mogna att prova detta redan under denna grundkurs.

Tider: Studiecirkeln äger rum 13 juni, 20 juni och 27 juni. Vi startar 18.00 och under varje tillfälle håller vi på 1,5 timmar.

Vi tar emot sex-åtta ekipage med hund. Även begränsat antal observatörer utan hund är välkomna.

Kostnad för deltagande med hund 1200 kronor, som observatör utan hund 300 kronor.

Förkunskaper/förutsättningar: Du behöver inga specifika förkunskaper. Du som förare ska kunna springa. Eftersom detta är en grundkurs där vi inte belastar hundarna kan även hundar som inte är helt färdigvuxna vara med och prova på.

Anmälan: Anmäl dig till jackis.lannek@nlkk.se senast den 31 maj. Skriv att det gäller drag, ditt och hundens namn, telefonnummer till dig, medlemsnummer i NLKK, vad hunden är för ras. Om du har en blandras, skriv ungefärlig storlek din hund. Betala först när du har fått bekräftelse på att du kommit med på studiecirkeln.

Om Emma: Emma är en välrenommerad hundinstruktör och även hundpsykolog. Hon driver företaget Hundreda. Emma är också återförsäljare av viss utrustning för drag.

Fysträning för äldre hundar

Den 6 juli klockan 17.00 håller vår friskvårdsinstruktör i en temakväll om fysträning för våra fyrbenta seniorer. Vi kommer att vara utomhus. Vi går igenom lite olika övningar man kan göra för att hjälpa hunden att bibehålla sin rörlighet och styrka utan att riskera över belastning. Vi går också igenom några stretchövningar och massagegrepp som man kan väva in i hundens dagliga träning. För att kunna hinna med även individuell hjälp välkomnar vi åtta ekipage, men det går bra att komma och lyssna utan hund också. Aktiviteten är enbart öppen för våra medlemmar och den kostar 50 kronor, som du betalar med Swish. Anmäl dig senast den 30 juni till Jackis Lannek.

Kurs i cirkelträning

Någon gång under sommaren 2023 startar vi en studiecirkel i cirkelträning med hund. Kursen riktar sig till friska människor och friska hundar på minst ett år. Syftet är att inspirera till rörelseglädje ihop med hunden. Målet är att ekipagen lär sig momenten på grön nivå och får lära sig hur momenten på blå nivå ser ut. Vi kommer att träffas under fem kvällar för gemensam cirkelträning och kort introduktion till löpning med hund. Parallellt går de som vill löparskolan på valfri nivå. Efter åtta veckor får ekipagen en chans att diplomera sig i både löpning och cirkelträning. Kursen kostar 1000 kronor och då ingår diplomering.

Anmälan sker till jackis.lannek@nlkk.se . Skriv ditt namn, hundens namn och ålder, gärna hundens ras samt kontaktuppgifter till dig som för hunden. Det går bra att vara flera per hund, men avgiften är 1000 per person. Sista anmälningsdag kommer att vara tre veckor före kursstart. Betala först när du fått besked att du kommit med på kursen.

Diplomering

Vet du att det går att diplomera sig inom Sund med Hund? Jodå, det går faktiskt! Du kan dels “springa upp” och dels visa att du och din hund klarar av cirkelträningsövningarna. Du anmäler dig till Jackis senast tio dagar före de diplomeringsdatum som står nedan. Datumen för höstterminen är inte klara. Det går att boka in mig andra tider också.

Löpardiplomeringen sker på fem nivåer, med olika sträckor: För barn är det 1 km, på grön nivå 2 km, blå nivå 5 km, röd nivå 7,5 km och svart nivå 10 km. Vi springer i Finstakilen, spåren vid Nordona eller på Marholmen beroende på vilka nivåer folk vill bli diplomerade på.

Även diplomering inom Sund med Hunds cirkelträning sker på fem olika nivåer. Då ska du visa att du och hunden klarar övningarna på den nivå du vill diplomera er på.

Lyckas ni får du diplom, scarf (cirkelträningen) och en buff (löpningen). Kostnaden för diplomeringen är 150 kronor för vuxna. För barn sponsrar Roslagens sparbank diplomeringen. För de ekipage som går kursen i cirkelträning ingår diplomeringen i kursavgiften.

Diplomeringsdatum: 1 maj, 2 juli.

Föreläsning om fysträning för hundar

Vi planerar en föreläsning om fysträning för arbetande hundar någon gång under hösten Föreläsningen tar cirka två timmar med liten paus. Fika kommer att finns att köpa. Vi återkommer med datum.